Aktualności

Kwiecień z makaronami w Margericie

Kwiecień z makaronami w Margericie

Czy makaron jest zdrowy? Obalamy mity

Talerz spaghetti, penne lub świderków z aromatycznym sosem – pasta to obok pizzy najbardziej znane danie włoskiej kuchni i chyba nie ma nikogo, kto nie miałby przynajmniej jednej ulubionej wersji. Potrawy na bazie makaronu, choć niewątpliwie przepyszne, uchodzą jednocześnie za dość wysokokaloryczne i nie najzdrowsze. Dla wszystkich fanów pasty mamy jednak dobrą wiadomość – wcale nie musi tak być! Wybór zbilansowanych składników dobrej jakości sprawi, że danie będzie nie tylko smaczne, ale i odżywcze.

Do negatywnych opinii na temat makaronów przyczyniły się aktualne trendy żywieniowe, a konkretnie – rosnąca popularność niskowęglowodanowych diet oraz zła sława glutenu, składnika występującego w mące pszennej. O ile nie wymaga tego stan zdrowia, tak naprawdę nie trzeba jednak wykluczać żadnego składnika ze swojego menu: węglowodany są dla organizmu głównym źródłem energii i o ile spożywamy bogate w nie produkty w rozsądnych ilościach, nie musimy niczego się obawiać. Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu zamówią u nas specjalne makarony bezglutenowe, których walory smakowe w niczym nie ustępują makaronom pszennym.

Pasta – bomba smakowa i odżywcza

O wartości potraw na bazie makaronu decydują także dodatki, z którymi nasz makaron będzie podany. Porcja wartościowego białka – mięsa kurczaka, krewetek, ryby itd. – zapewni sytość na kilka godzin; dodatek warzyw dostarczy solidnej dawki witamin i minerałów, a także zróżnicowanych smaków, kolorów i tekstur uprzyjemniających jedzenie. Słodko-kwaśne pomidory, chrupiący groszek cukrowy, kremowy sos na bazie szpinaku, aromatyczne świeże zioła… Możliwości jest mnóstwo, a ogranicza je tylko fantazja, której w kuchni Margerity nigdy nie brakuje.

Kropką nad „i” każdej pasty jest niewielka porcja zdrowych tłuszczów, które umożliwiają przyswajanie witamin i dostarczają kolejnych dobroczynnych składników. Oliwa z oliwek – podstawa włoskiej kuchni – jest wartościowym źródłem nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, koniecznych dla prawidłowej pracy serca, regulacji poziomu cholesterolu i budowy naturalnej odporności. Ser parmezan wzbogaca potrawy w smak umami, a dzięki zawartości wapnia, witamin z grupy B i innych składników odżywczych stanowi wartościowy dodatek do każdej pasty.

Kwiecień z makaronami w pizzerii Margerita

W Margericie lubimy makarony tak bardzo, że postanowiliśmy poświęcić im cały miesiąc! Już w kwietniu spróbujecie u nas kilku nowych, wyjątkowych kompozycji; w menu czekają na Was także klasyczne, znane Wam już dania, które niezmiennie cieszą się popularnością. Zapraszamy do śledzenia naszej oferty – już wkrótce poznacie szczegóły wiosennego makaronowego menu.

Czytaj podobne

Podaruj voucher prezentowy
Aktualności

Podaruj voucher prezentowy

Szukasz oryginalnego pomysłu na prezent? Podaruj najbliższym voucher do Margerity!

Lato pełne promocji
Promocje

Lato pełne promocji

Najlepszy plan na letni wieczór? Dobre towarzystwo, klimatyczne miejsce i pyszne jedzenie, na dodatek w promocyjnej cenie!

Margerita dla fanów roweru
Aktualności

Margerita dla fanów roweru

W Bielsku-Białej i okolicach nie brakuje malowniczych tras dla miłośników rowerowych wycieczek, a pizzeria Margerita to idealne miejsce na przystanek w podróży!

Margerita
Margerita Restaurant & Pizza
ul. Cechowa 8, 43-300 Bielsko-Biała
Godziny otwarcia
Poniedziałek: 12.00 - 20.00
Wtorek - Czwartek: 12.00 - 20.30
Piątek - Sobota 12.00 - 22.00
Niedziela: 12.00 - 20.00
© 2023 Margerita Restaurant & Pizza. All Rights Reserved.