Aktualności

Świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

5 najpopularniejszych rodzajów pizzy

Choć ojczyzną pizzy są Włochy, jej popularność dawno przekroczyła granice Półwyspu Apenińskiego; mało tego, nawet w samej Italii to kultowe danie nie ma jednej wersji, a w różnych regionach przyrządza się je zupełnie inaczej! Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przedstawiamy Wam jej najpopularniejsze rodzaje.

Pizza neapolitańska

Przez wielu uznawana za synonim „pizzy włoskiej”, oryginalna pizza napoletana przygotowywana jest według certyfikowanej receptury, ze ściśle określonych składników. Na pizzy w wariancie Margherita znajdują się pomidory odmiany San Marzano, ser mozzarella di bufala i świeże liście bazylii – produkty odzwierciedlające kolory włoskiej flagi. Wegański wariant Marinara zawiera natomiast sos pomidorowy, oregano, czosnek i oliwę. Wspólne dla obu wersji są cieniutkie ciasto, pulchne brzegi i wypiek w piecu opalanym drewnem, który nadaje potrawie dymnego aromatu.

Pizza rzymska

Klasyczna pizza rzymska ma grubość 1-2 cm, a brzegi nie wyrastają ponad powierzchnię placka. W odróżnieniu od pizzy neapolitańskiej ciasto jest przypieczone na chrupko, a trzymany w ręku kawałek stabilnie utrzymuje kształt – nie ma potrzeby składania go ani podtrzymywania dłonią. Wśród najpopularniejszych dodatków występują tu szynka parmeńska, świeże liście bazylii i rukoli, a oprócz mozzarelli na pizzy rzymskiej często kładzie się płatki parmezanu.

 

Pizza sycylijska

Tradycyjnie pizzę tę wypiekano jako posiłek na wynos dla rolników, którzy spędzali cały dzień w pracy. Ich prowiant musiał więc być sycący i wygodny w przechowywaniu – z tego względu pizzę sycylijską piekło się i wciąż piecze w prostokątnych blachach, a po wyjęciu kroi na mniejsze porcje. Ciasto jest grube i puszyste, przypominające nieco focaccię. Składniki to kwestia gustu: placek można posmarować sosem pomidorowym lub skropić oliwą, a ulubione dodatki Sycylijczyków to m.in. cebula, oregano i fileciki anchois.

Pizza nowojorska

Amerykanie kochają pizzę w równym stopniu, jak Włosi, a imigranci z Italii zamieszkujący Nowy Jork od przełomu XIX i XX wieku przyczynili się do rozwoju własnego stylu jej przyrządzania. Na jej wyjątkowy smak wpływają ściśle określone składniki, w tym mąka o wysokiej zawartości białka i nowojorska woda z unikalną dla regionu zawartością składników mineralnych. Pizza nowojorska jest wypiekana w formie dużych okrągłych placków, ma chrupiące brzegi i miękkie, elastyczne ciasto; nowojorczycy najchętniej wybierają klasyczny wariant Margherita lub dodatek kiełbasy pepperoni.

Pizza w stylu polskim

Także i Polacy mają swój tradycyjny sposób przyrządzania pizzy, doskonalony od lat 90. i początków popularności włoskiej kuchni w naszym kraju. Tradycyjna pizza w stylu polskim ma dość grube, puszyste ciasto z chrupiącymi brzegami i obfitą porcję dodatków; lubimy zarówno klasyczne, proste propozycje, np. capricciosę czy pizzę hawajską, jak i bardziej rozbudowane kompozycje inspirowane kuchniami świata czy kreatywnością pizzermanów. Standardowym dodatkiem są także sosy – z reguły pomidorowy i czosnkowy – podawane w osobnych sosjerkach.

 

Zachęcamy do poszerzania kulinarnych horyzontów i próbowania różnorodnych wariantów pizzy: w Margericie czeka na Was szeroki wybór składników i kilka rodzajów ciasta! Co więcej, 9 lutego – w Międzynarodowym Dniu Pizzy – przygotowaliśmy dla Was upominek: przy zamówieniu dowolnej pizzy w rozmiarze 32 cm otrzymacie 20% rabatu.

Czytaj podobne

Lato pełne promocji
Promocje

Lato pełne promocji

Najlepszy plan na letni wieczór? Dobre towarzystwo, klimatyczne miejsce i pyszne jedzenie, na dodatek w promocyjnej cenie!

Margerita dla fanów roweru
Aktualności

Margerita dla fanów roweru

W Bielsku-Białej i okolicach nie brakuje malowniczych tras dla miłośników rowerowych wycieczek, a pizzeria Margerita to idealne miejsce na przystanek w podróży!

Pizza pod niebieskim niebem?
Aktualności

Pizza pod niebieskim niebem?

3, 2, 1... Ogródek czas start! Macie ochotę na pizzę i zimne piwo na świeżym powietrzu? Zapraszamy!

Margerita
Margerita Restaurant & Pizza
ul. Cechowa 8, 43-300 Bielsko-Biała
Godziny otwarcia
Poniedziałek: 12.00 - 20.00
Wtorek - Czwartek: 12.00 - 21.00
Piątek - Sobota: 11.00 - 22.00
Niedziela: 12.00 - 20.00
© 2021 Margerita Restaurant & Pizza. All Rights Reserved.