Talerz spaghetti, penne lub świderków z aromatycznym sosem – pasta to obok pizzy najbardziej znane danie włoskiej kuchni i chyba nie ma nikogo, kto nie miałby przynajmniej jednej ulubionej wersji. Potrawy na bazie makaronu, choć niewątpliwie przepyszne, uchodzą jednocześnie za dość wysokokaloryczne i nie najzdrowsze. Dla wszystkich fanów pasty mamy jednak dobrą wiadomość – wcale nie musi tak być! Wybór zbilansowanych składników dobrej jakości sprawi, że danie będzie nie tylko smaczne, ale i odżywcze.
Do negatywnych opinii na temat makaronów przyczyniły się aktualne trendy żywieniowe, a konkretnie – rosnąca popularność niskowęglowodanowych diet oraz zła sława glutenu, składnika występującego w mące pszennej. O ile nie wymaga tego stan zdrowia, tak naprawdę nie trzeba jednak wykluczać żadnego składnika ze swojego menu: węglowodany są dla organizmu głównym źródłem energii i o ile spożywamy bogate w nie produkty w rozsądnych ilościach, nie musimy niczego się obawiać. Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu zamówią u nas specjalne makarony bezglutenowe, których walory smakowe w niczym nie ustępują makaronom pszennym.
O wartości potraw na bazie makaronu decydują także dodatki, z którymi nasz makaron będzie podany. Porcja wartościowego białka – mięsa kurczaka, krewetek, ryby itd. – zapewni sytość na kilka godzin; dodatek warzyw dostarczy solidnej dawki witamin i minerałów, a także zróżnicowanych smaków, kolorów i tekstur uprzyjemniających jedzenie. Słodko-kwaśne pomidory, chrupiący groszek cukrowy, kremowy sos na bazie szpinaku, aromatyczne świeże zioła… Możliwości jest mnóstwo, a ogranicza je tylko fantazja, której w kuchni Margerity nigdy nie brakuje.
Kropką nad „i” każdej pasty jest niewielka porcja zdrowych tłuszczów, które umożliwiają przyswajanie witamin i dostarczają kolejnych dobroczynnych składników. Oliwa z oliwek – podstawa włoskiej kuchni – jest wartościowym źródłem nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, koniecznych dla prawidłowej pracy serca, regulacji poziomu cholesterolu i budowy naturalnej odporności. Ser parmezan wzbogaca potrawy w smak umami, a dzięki zawartości wapnia, witamin z grupy B i innych składników odżywczych stanowi wartościowy dodatek do każdej pasty.
W Margericie lubimy makarony tak bardzo, że postanowiliśmy poświęcić im cały miesiąc! Już w kwietniu spróbujecie u nas kilku nowych, wyjątkowych kompozycji; w menu czekają na Was także klasyczne, znane Wam już dania, które niezmiennie cieszą się popularnością. Zapraszamy do śledzenia naszej oferty – już wkrótce poznacie szczegóły wiosennego makaronowego menu.
Szukasz oryginalnego pomysłu na prezent? Podaruj najbliższym voucher do Margerity!
Najlepszy plan na letni wieczór? Dobre towarzystwo, klimatyczne miejsce i pyszne jedzenie, na dodatek w promocyjnej cenie!
W Bielsku-Białej i okolicach nie brakuje malowniczych tras dla miłośników rowerowych wycieczek, a pizzeria Margerita to idealne miejsce na przystanek w podróży!